14/2/2011
Συνάδελφοι,
Όπως είναι γνωστό φημολογείται ευρέως από πέρυσι, το ενδεχόμενο κατάργησης του επιδόματος Πληροφορικής που χορηγείται στους ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Πληροφορικής (Προσωπικού Η/Υ), στα πλαίσια του νέου, υποτίθεται "ενιαίου", Μισθολογίου των Δημοσίων υπαλλήλων.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, και έγκαιρα, με κατεπείγουσες ενέργειες και μορφές κινητοποίησης, προκειμένου να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, που ουσιαστικά απαξιώνει και καταργεί τον κλάδο μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στους Πολίτες.
θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές και να γίνει κατανοητό από τους κ. κ. Υπουργούς και Υφ/ργούς των Οικονομικών και Εσωτερικών, στους Συμβούλους τους και τα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε την ισοπέδωση και την απαξίωση του ρόλου του Πληροφορικού, καθόσον προσληφθήκαμε με ειδικά πρόσθετα τυπικά προσόντα, ως ειδικευμένοι υπάλληλοι Πληροφορικής, ενώ παράλληλα οι εργασίες και οι συνθήκες εργασίας του κλάδου μας, για την σημαντική και χρονία φθορά της υγείας που προξενούν, είναι και έχουν αποδεδειγμένα κριθεί και χαρακτηρισθεί ανθυγιεινές με σωρεία μελετών, πορισμάτων και αποφάσεων τόσο της Ελληνικής Πολιτείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τον λόγο αυτό από το 1983 ζητάμε την ένταξη του Κλάδου της Πληροφορικής στη κατηγορία των Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Ειδικών Συνθηκών Εργασίας), καθόσον η εργασία των εργαζομένων στη Πληροφορική έχει χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνη για την Υγεία, με δεκάδες μελέτες και δημοσιεύσεις στον Τύπο από διαπρεπείς ειδικούς επιστήμονες και Ινστιτούτα Εργασίας.
Τα μέτρα Προστασίας που έχουν ληφθεί από τη πολιτεία από το 1989, συνηγορούν για τη θεσμική τακτοποίηση της ένταξης των ειδικοτήτων του Κλάδου της Πληροφορικής στα ανθυγιεινά επαγγέλματα ή ως ειδικότητες Ειδικών Συνθηκών Εργασίας.
θα πρέπει επίσης, να καταστήσουμε σαφές και να γίνει κατανοητό από τους κ.κ. Υπουργούς και Υφ/ργούς των Οικονομικών και Εσωτερικών, στους Συμβούλους τους και στα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ, ότι για το σχετικό θέμα όσον αφορά στους εργαζόμενους του Κλάδου πληροφορικής στον Ιδιωτικό Τομέα, υπάρχει η απόφαση 59/86 του ΔΔΔΔ Αθηνών (ΦΕΚ 77/ΤΒ΄/10-2-87) με την οποία χορηγείται ανθυγιεινό επίδομα λόγω ανθυγιεινότητας της εργασίας τους.
Ακόμη, τους υπενθυμίζουμε, ότι το επίδομα αυτό είχε αυξηθεί μετά την θέσπισή του, με σαφή αιτιολόγηση, ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των υπαλλήλων Πληροφορικής στο Δημόσιο, όταν ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων Πληροφορικής είχαν παραιτηθεί και αποχωρήσει από το Δημόσιο, προκειμένου να διοριστούν ως καθηγητές Πληροφορικής στην Β/θμια εκπαίδευση, αφού εκεί θα είχαν μεγαλύτερες αποδοχές (με τις μισές ώρες εργασίας δηλ. 14 ώρες/εβδομάδα).
Επί πλέον, τους υπενθυμίζουμε, ότι το 2000 οι απαράδεκτα χαμηλές αποδοχές των εργαζομένων του κλάδου της Πληροφορικής σε σχέση μ’ αυτές του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είχαν οδηγήσει, πλήθος ικανών και έμπειρων στελεχών πληροφορικής στη παραίτησή τους από τη θέση που κατείχαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρότατων προβλημάτων στην ανάπτυξη προγραμμάτων (projects) πληροφορικής αλλά ακόμη και στη συντήρηση των ήδη υφισταμένων. Η αποχώρηση αυτών των στελεχών σε συνδυασμό με τη θεσμική αδυναμία άμεσης πρόσληψης νέων και κατάλληλων υπαλλήλων, είχαν αποδυναμώνει τις Μονάδες Πληροφορικής του δημοσίου με άμεση επίπτωση στην απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα πληροφορικής της Ε.Ε. καθώς και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Γνωρίζουν καλά όλοι ότι, όσοι απομείναμε συνεχίσαμε να στήνουμε και υποστηρίζουμε τις Δ/νσεις, τα Τμήματα και τα Γραφεία Πληροφορικής στις Υπηρεσίες μας, με πολλούς κόπους, ξενύχτια, μεράκι και ίσως γιατί είχαμε ένα όραμα και αγάπη σ' αυτό που κάναμε.
Ας θυμηθούν οι κ.κ. Υπουργοί, οι λοιποί «καλοθελητές», και εκείνοι όσοι των Media, ποιος υλοποίησε ουσιαστικά και συντηρεί ακόμη, τις Βάσεις δεδομένων των Υπουργείων, τα ΜΟΠ Πληροφορικής, το TAXIS, τα ΟΠΣ των Νοσοκομείων, τις εφαρμογές πληροφορικής στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ και τόσα άλλα μικρά ή μεγάλα Έργα, σε εποχές μάλιστα που αρκετοί δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στην τηλεόραση και στον ηλεκτρονικό "εγκέφαλο" και αρνούνταν πεισματικά να ακουμπήσουν τα χέρια τους σε πληκτρολόγιο.
Πρέπει να αντισταθούμε τώρα... να ξεσηκωθούμε τώρα... να πιέσουμε Τώρα.
Όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τελικά πρέπει από απλοί κατήγοροι της Κυβέρνησης να γίνουμε διαμορφωτές της τύχης μας.
Συναδελφικά,
Κρητικός Κώστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου