Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Μετακινήσεις Υπαλλήλων Πληροφορικής ΝΑΤ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
_________________
Γλάδστωνος 10 - 10677 Αθήνα
Τηλ: 210 3804404 – 3304305
Αθήνα 3/4/2008
Αρ. Πρωτ.:304/08




Προς: Όλους τους εργαζόμενους πληροφορικής ΝΑΤ
Κοιν: ΥΠΕΣΔΔΑ, ΥΠΟΙΚ/Γ.Λ.Κ., ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΥΠΛ

Θέμα: Μετακινήσεις ειδικευμένων υπαλλήλων κλάδου πληροφορικής
Σχετ. α) Το με αριθμ. 2/77015/0022/30-11-2007 έγγραφο ΥΠΟΙΚ/Γ.Λ.Κ.



Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΠΛ αφού,

1. Έλαβε υπόψη:

α. Τις διατάξεις του Ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας)
β. Τις διατάξεις των Ν3205/2003 και Ν. 2470/1997 (Μισθολόγια)
γ. Το ανωτέρω σχετικό έγγραφο Γ.Λ.Κ. (για την διενέργεια Ελέγχων)
δ. Την με αριθ. 43 από 17-3-2008 απόφαση Προέδρου ΝΑΤ
ε. Την έκρυθμη κατάσταση συνεπεία της προηγούμενης απόφασης

2. Συζήτησε σε ολομέλεια κατά την συνεδρίαση της 3/4/2008, το
ανωτέρω θέμα σε συνάρτηση με τους ήδη επιβληθέντες Καταλογισμούς
σε περισσότερους από 250 υπαλλήλους δημοσίου.

Επί του ανωτέρω θέματος το Δ. Σ. ΠΑΣΥΠΛ εστίασε στην ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία, και διαπίστωσε τα εξής:

I. Τα άρθρα 30 και 65 Ν. 3528/2007 αναφέρουν ρητά ότι «ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου ή της ειδικότητάς του» και «τοποθετείται σε θέση για την κατάληψη της οποίας συμμετείχε στη διαδικασία πρόσληψης». Μετακίνηση υπαλλήλου προβλέπεται μόνο σε θέση του ιδίου κλάδου.

II. Οποιαδήποτε μετακίνηση υπαλλήλου ειδικότητας πληροφορικής εκτός του ότι προσκρούει και αθετεί το νόμο, είναι παράνομη και καταχρηστική καθόσον επιφέρει σίγουρη βλαπτική μεταβολή συνεπεία του άρθρου 8 του Ν. 3205/2003 (προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος πληροφορικής), με αποτέλεσμα τον αναπόφευκτο Έλεγχο και Καταλογισμό ο οποίος θα προκύψει υποχρεωτικά εν ευθέτω χρόνο, κατ΄ εφαρμογή του α) σχετικού, κατόπιν διενέργειας σχετικού ελέγχου που διενεργεί η 50η Δ/νση Ελέγχου αποδοχών του Γ.Λ.Κ. σε όλες τις υπηρεσίες δημοσίου.

III. Ο εν λόγω έλεγχος και καταλογισμός θα συμβεί αιφνιδιαστικά και σε μη προκαθορισμένο χρόνο, με συνέπεια ο υπάλληλος και το Συνδικαλιστικό του όργανο να αντιμετωπίσουν νομικά εμπόδια στην άσκηση νόμιμης δικαστικής προσφυγής τους κατά του υπεύθυνου της βλαπτικής απόφασης, αφού το πιθανότερο είναι ο τελευταίος να έχει ήδη αποχωρήσει τότε, από την συγκεκριμένη υπηρεσία που διοικεί σήμερα.
Επίσης τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο καταλογισμός ανατρέχει πίσω, έως το έτος 1997 (Ν. 2470/1997), έστω και εάν η μετακίνηση ανακλήθηκε ή θεραπεύτηκε μετέπειτα με εκ νέου μετακίνηση και επιστροφή του υπαλλήλου στην Δ/νση ή το Τμήμα πληροφορικής που ανήκει οργανικά.

IV. Διαπιστώνεται επιπρόσθετα σχετική προχειρότητα και μη σύννομη σύνταξη, σύμφωνα με το Διοικητικό Δίκαιο, της απόφασης Προέδρου ΝΑΤ, καθόσον δεν αναφέρει καθόλου ποιες συγκεκριμένες και ορισμένες κείμενες διατάξεις έλαβε υπόψη για τις μετακινήσεις αλλά και αοριστολογία αφού δεν καθορίζει σαφή ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης αυτής παρά αναφέρει γενικώς το «Να κοινοποιηθεί για εκτέλεση».

V. Συνάγεται ευθέως ότι η εν λόγω (παράνομη) απόφαση στερείται νομικού ερείσματος και το σοβαρότερο αναδεικνύει ίσως έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και αναγνώρισης του έργου που προσφέρουν οι υπάλληλοι πληροφορικής, στα πλαίσια του πράγματι αξιόλογου συλλογικού έργου που καλείτε και επιτελεί συνολικά το ΝΑΤ για τους ασφαλισμένους του και την κοινωνία.


Κατόπιν των ανωτέρω εκτεθέντων το Δ.Σ. ΠΑΣΥΠΛ αποφάσισε ομόφωνα και σας γνωρίζει τα εξής:

1) Δεν αποδέχεται την απόφαση ΝΑΤ καθόσον είναι μη σύννομη και ταυτόχρονα βλαπτική μεταβολή για τα μέλη του, η οποία μάλιστα θα επιφέρει σοβαρή οικονομική βλάβη εις βάρος τους.

2) Αποφασίζει, καλύπτει και καλεί τα μέλη του για μη εφαρμογή της απόφασης αυτής καθόσον δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν μη σύννομη και βλαπτική απόφαση.

3) Καλεί τη Διοίκηση ΝΑΤ σε καλόπιστο εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση του θέματος και την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης.


Παρακαλούμε να διανεμηθεί σε όλους τους εργαζόμενους των κλάδων πληροφορικής και να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων (Ν. 1264/82).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο



Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Κρητικός Κώστας Σπηλιωτόπουλος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: